„Дан овчарства Србије“ у Крагујевцу

Удруживање пољопривредних произвођача од пресудног је значаја за обезбеђивање сигурног тржишта и успешан пласман производа, сматрају представници државних, научних и образовних установа које се баве овом проблематиком.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде кажу да је држава спремна да помогне, али то није могуће уколико се пољопривредници не удруже.

Крагујевац је овог викенда био домаћин “Дана овчарства Србије“. Једнодневну манифестацију на “Шумадија сајму“ организовало је Удружење одгајивача оваца Србије у циљу промоције овчарства и свега што прати ову сточарску грану.  

Приликом сусрета одгајивача и представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, разговарало се о потребама и проблемима сточара и спремности државе да помогне.

Иако је Удружење одгајивача оваца Србије покренуло акцију под називом “Јагње за спас српског овчарства“ у циљу изградње кланице у власништву чланова овог удружења и обезбеђивања сигурног тржишта, ова идеја није нашла на задовољавајући одзив одгајивача.

Манифестацији су, између осталих, присуствовали представници Пољопривредне саветодавне и стручне службе, научних и образовних установа и Задружног савеза Србије.

Заједничка оцена свих учесника је да удруживање пољопривредних произвођача представља кључ њиховог успешног наступа на тржишту.

У оквиру “Дана овчарства Србије“ организоване су изложбе оваца, овчијих сирева и сухомеснатих производа од овчијег меса и такмичења у машинском шишању оваца, припреми чобанског гулаша, јагњећег печења и гурмансих јела од јагњећег меса.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *