Дан сећања на жене жртве насиља у породици

У Србији се данас обележава Дан сећања на жене жртве насиља у породици, а од почетка године у Србији је, у породичном насиљу настрадало девет жена.

Национални Дан сећања на жене жртве насиља у породици, 18. мај, обележава се од 2017. године одлуком Владе Србије а повод за покретање ове иницијативе били су злочини почињени 2015. године када је за само два дана убијено чак седам жена.

Из Сигурне куће поручују да је важно причати на тему насиља како би се утицало на свест људи, а посебно жена које су жртве насиља, јер је њихова највећа грешка то што ћуте.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истиче да ће борба против насиља над женама, као и сваког вида насиља, и у наредном периоду остати један од приоритета рада Владе Србије.

Из министарства апелује на све жене, које су жртве било ког облика насиља да то пријаве надлежним институцијама или да помоћ потраже преко Националне СОС линије – 0800-222-003.

Међусекторска сарадња и подизање друштвене свести о нултој толеранцији на сваки облик насиља, од великог су значаја за успешно унапређење заштите жена од насиља, наводи се у саопштењу министарства.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *