Давне 1955. године седам одељења Учитељске школе је завршило школовање

Генерација 1955. некадашње Учитељске школе прославила је 67 година од завшетка школовања, окупљањем испред зграде Природно-математичког факултета, где се налазила прва Учитељска школа у Крагујевцу.

Пандемија корона вируса утицала је у великој мери да се генерација ове године окупи у знатно мањем броју.  

Давне 1955. године седам одељења крагујевачке Учитељске школе успешно је завршило школовање.

Млади, амбициозни и жељни да пренесу стечено знање на следеће генерације, пошли су пут земаља бивше Југославије, где су неки од 203-оје учитеља, провели свој радни век.

Традиционалним окупљањем у јуну, неколицина сада већ 80-годишњака, одржава лепе успомене и оживљава сећања на школске дане али се и са сетом присећају свих школских другова који више нису међу њима.

Сви окупљени у дворишту Природно математичког факултета били су сложни у једном – из Учитељске школе носе лепе успомене, велика пријатељства и незаборавне шетње по корзоу након наставе.

Поред рада у просвети, ова генерација и даље је учила и усавршавала своје знање, па је тако већина учитеља завршила више школе, факултете и докторске студије.

У Крагујевцу је 1871. године основана прва Учитељска школа у Србији.

Отварањем Учитељске школе, Крагујевац постаје педагошки центар Србије.

Школа је захваљујући завидној стручној спреми својих професора веома брзо стекла висок реноме.

Учитељска школа престала је са радом 1971. године.

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *