Двоцифрен рас плата у јавном сектору

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће укупно повећање пензија, закључно са 1. јануаром наредне године, износити 19,1 одсто, као и да очекује значајно увећање минималне зараде, коју ће пратити двоцифрен раст плата у јавном сектору.

Вучић је, у обраћању јавности, подсетио да 15. августа почињу разговори послодаваца и синдиката, око цене минималне зараде.

“Надамо се да ће постиће договор, у супротном од 1. септембра се укључује држава у те разговофе, јер морамо брзо то да завршимо, да бисмо ишли у буџет са том ценом минималне зараде”, рекао је Вучић.

Поновио је да очекује значајно повећање минималне зараде, додајући да је држава спремна да помогне послодавцима на различите начине.

“Кроз смањење доприноса, да смањимо порезе и доприносе на зараде на 60,2 одсто, што би било никад ниже, и то је једна од реформских ствари које смо предузели још од 2014. године, да олакшавамо послодавцима. И да повећамо неопорозевани део дохотка.

Гледаћемо да највехци део трошкова минималне зараде држава преузме на себе, што ће значајно увећати и просечне зараде”, рекао је Вучић.

Додао је да је на минималној заради 325.000 људи, а то значи да се повећава плата најсиромашнијима, а и не само њима, јер ће се остали онда трудити да то прате, као и да ће повећање миниалца, пратити и дфоцифрен раст плата у јавном сектору.

Вучић је навео и да је флеш процена међугодишње инфлације између 9 и 9,2 одсто.

Председник је навео и да ће пензије закључно са 1.јунуаром наредне године порасти 19,1 одсто, што је највеће повејћање.

“Верујем да је то мало ко очекивао. Плате ће расти двоцифено у јавном сектору, а верујемо да ће услед договора минималац бити значајније повећан, да смањимо јаз између сиромашнијих и богатијих”, рекао је Вучић.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.