Још 400.000 туристичких ваучера за грађане

Најављене две милијарде динара за туристичке ваучере за одмор у Србији значе да ће моћи да их користи још 400.000 грађана, а планирано је да дестинације, осим бања и планина, буду и Београд и Нови Сад, рекао је за Танјуг министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Он је навео да ће за првих пет месеци ове године Србија имати штету око 300 милиона евра због мањег девизног прилива од страних туриста, додајући да у то нису урачуната домаћа туристичка путовања.

Мањак који ће уследити због мањег долазака страних гостију бар делимично ће бити надомештен акцијом дистрибуције туристичких ваучера за одмор у Србији.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је подсетио да је за мање од месец и по радних дана подељено свих 100 хиљада ваучера и да је држава морала да користи новац из буџетске резерве за додатних 60 хиљада ваучера.

Наредне недеље биће припремљен коначни текст уредбе о коришћењу туристичких ваучера.

До сада су ваучери могли да се користе у око 1.460 угоститељских објеката, а уколико се укључе Београд и Нови Сад број хотела и пансиона ће сигурно бити и већи.

Процене су да ће на светском нивоу губитак у области туризма бити око 450 милијарди евра, јер је туризам прва грана привреде која је погођена због пандемије.

Међутим, охрабрује чињеница да је туризам након светске економске кризе показао да се први опоравља и да је најфлексибилнији на овакве кризе.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *