Када можемо очекивати стабилизацију времена?

Веома моћним олујно-градоносним облацима који су јуче захватили већи део Србије према нашим проценама потенцијално је било угрожено више од 1,1 милион хектара обрадиве површине,

па је систем одбране од града дејствовао у пуном капацитету и јуче до поподневних сати испаљено је 838 ракета, каже директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић.

Он за Танјуг наводи да је дејствовало осам радарских центара и то Букуља, Бешњаја, Петровац на Млави, Ужице, Сјеница, Крушевац, Кукавица и Фрушка Гора, који су преко мреже од 112 лансирних станица испалили 838 ракета.

„Дејствовало се на микрофизичком плану и тако је спречено стварање крупних зрна града, чиме је кинетичка енергија зрна смањена а штете минимализоване. Њих је у неким општинама било али са 10 до 20 одсто оштећења и на малим површинама“, каже Николић.

Додаје да се на тај начин постигло да штете буду минималне с обзиром на размеру непогоде, њену јачину и захваћене површине.

„Нестабилно време очекујемо у суботу и у недељу, па и понедељак тако да можемо рећи да се од уторка очекује релативно стабилно време са ретком појавом пљускова и грмљавина“, објашњава он.

Када је реч о крајевима који су јуче највише погођени невременом истиче да су то била места из домена радарског центра Ваљево, затим Фрушка гора, Букуља и Бештане.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.