Како дo циркуларне економије и здраве животне средине на примеру Финске

Одрживи развој, заштита животне средине, контрола загађености ваздуха главне су теме о којима су у Крагујевцу разговарали амбасадор Финске, Кимо Лахдевирт и Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града.

Било је речи и о новим технологијама, повезивању финских и крагујевачких компанија и развоју циркуларне економије.

Финска има светски познату компанију Ваисала, која се бави мерењем загађености ваздуха, а на састанку са амбасадором Финске, Кимом Лахдевиртом, говорило се и о томе на који начин гости могу да помогну преношењем њихових искустава у овој области.

Сусрет у Крагујевцу представља почетак решавања проблема загађења ваздуха, јер финска решења у области очувања животне средине могу да нађу примену и у СРбији.

Један од првих корака биће увођење мониторинга квалитета ваздуха, а своја искуства пренеће представници најпознатијих финских фирми из ове области.

Иновативне, напредне технологије и дигитализација представљају приоритете у Финској и управо су то поља на којима компаније из Србије могу да сарађују са Финском.

Када је реч о економској сарадњи, договорено је да се у Крагујевцу одржи економски форум на коме би присуствовали представници нордијских земаља – Финске, Норвешке и Данске и њихових компанија, које су спремне да помогну граду Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *