Како временске прилике утичу на здравље?

Нагле промене времена све су учесталија појава. Смена годишњих доба без прелазног раздобља прате дневне разлике у температури температури понекад од 15 до 20 степени целзијуса.

Само у току ове седмице разлика у температури износила је 10 степени. Како осцилације у дневним вредностима температуре утичу на грађане питали смо Крагујевчане који имају своје картоне у амбуланти број 4.

Метеоролошке прилике имају велики утицај на здравље, а од тегоба које изазива промена времена пати готово половина светске популације.

Под метеоролошким факторима подразумевају се температура и влажност ваздуха, ветар, атмосферски притисак, киша и грмљавина као и ефекат јонизације.

Критичне тачке јесу прелази између годишњих доба, када су учесталије појаве болести и смртности.

Проблеми који настају услед осцилације у температури, јонизацији, влажности и притиску ваздуха нестају чим се време стабилизује.

На временске осцилације, у већој или мањој мери, реагују сви, али их најтеже подносе хронични болесници.

Међу хроничним болесницима метеоропате су најчешће реуматичари, асматичари, срчани болесници, хипертоничари.

На асматичаре делује влажност ваздуха, на хипертоничаре висок ваздушни притисак, а на срчане болеснике хладно и ветровито време.

Повећана влажност ваздуха и промене температуре у току дана изазивају нападе гушења, кашља и опструкција код деце оболеле од астме.

У случају главобље, мигрене, нерасположења, узнемирености и раздражљивости неопходно је да избегавају стресне ситуације и већи напор.

Промена времена неповољно утиче на нервни систем па одређени део дана треба одвојити за општање.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *