Изобиље воћа и поврћа током летњих месеци даје нам могућност да здраве производе укључимо у јеловник.
Нутрициости истичу да је пожељно да узимамо мање меса, а неопходне беланчевине да обезбеђујемо из млека, млечних производа и јаја.
Током летње сезоне има доста свежег поврћа, а и велики је избор воћа са богатим хемијским саставом.
Ту су витамини, ензими, минералне соли и угљени хидрати. Захваљујући њима побољшава се варење хране и повећава апетит.
Грађани најчешће купују парадајиз, свеж купус, краставац, тиквице, лубенице, диње, брескве.
Нутриционисти саветују да на првом месту треба да обогатимо организам витаминима који му недостају током других годишњих доба.
За то је најбоље решење да нам се јеловник састоји од воћа и поврћа са комбинацијом лаганог меса попут пилетине.
Током лета је пожељно да се смањи унос калорија. Једини начин је смањити конзумацију масне хране и масних намирница.
Важно је да све намирнице које користимо током лета не једемо само куване, пржене или печене, већ пре свега сирове, јер су здравије у односу на термичке обрађено воће и поврће.
Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.