Класична цигарета, електронска и апарати који загревају дуван подједнако штетни

Професор Факултета медицинских наука у Крагујевцу, Владислав Воларевић, са својим тимом представио је резултате вишегодишњих истраживања која су објављена у бројним научним часописима – о штетности дуванског дима по здравље и како се хроничним пацијентима пушачима непоправљиво погоршава стање болести.

На Факултету медицинских наука представљени су резултати петогодишњих међународних истраживачких пројеката.

Тим је радио упоређивање штетних ефеката класичне, електронске цигарете и осталих уређаја који загревају дуван.

Резултати показују да сви имају подједнако штетан утицај на бронхијалне ћелије, ћелије плућа, матичне, крвне судове. Посебно су угрожени људи који имају хроничне болести.

Скоро 95 посто оболелих од рака плућа су пушачи, указује истраживање.

Постдипломац Факултета медицинских наука, Николина Кастратовић активно је учествовала у пројекту и добила је награду недавно у Италији за најбољег младог истраживача на свету за испитивање ове области, односно штетних ефеката дуванског дима и електронских цигарета на матичне ћелије зубне пулпе.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *