Култура: Кнез Михаило међу својим Крагујевчанима

Значај изложбе „Кнез Михаило. Рођен у Крагујевцу“ је многострук, јер представља спој уметности и историје, онога што, поготову у последње време, негујемо, а то је култура са јасним националним предзнаком.

Била она модерна или авангардна, култура мора да буде јасно постављена на националним основама и на националној традицији, рекао је Дејан Савић, саветник председника Републике Србије за културу на отварању нове мултимедијалне музејске поставке у Конаку кнеза Михаила Обреновића. Изложба је део програма обележавања два века од рођења кнеза Михаила у Крагујевцу.

Српска академија наука и уметности и Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу организовали су научни скуп „Кнез Михаило Обеновић време, живот, дело“ у оквиру програма града Крагујевца поводом 200 година од рођења кнеза Михаила Обреновића.
У здању Старе скупштине, у присуству градских званичника и представника установа културе, представљена је монографска публикација „Кнез Михаило кроз уметност и архив“ аутора Сање Живковић мастер филолога и Предрага Илића, мастер историчара у издању Историјског архива Шумадије. Представљање монографије део је програма манифестације Дани кнеза Михаила, којом град Крагујевац слави два века од рођења најобразованијег владара 19. века рођеног у Шареном конаку у Крагујевцу.

Кнез Михаило Обреновић постао је један од симболичких врхова наше новије националне историје. Обликовање својеврсне митске слике кнеза Михаила почело је одмах након његовог убиства 1868. године, а мит о страдалом просвећеном кнезу постаје заједнички елемент националне државотворне идеје, елемент народног јединства, истакао је државни секретар у Министарству културе, Миодраг Ивановић, на свечаности поводом јубилеја – два века од рођења Кнеза Михаила у Крагујевцу. На платоу испред Амиџиног конака изведен је игроказ “Запис Михаила књаза”.

У оквиру обележавања 200 година од рођења кнеза Михаила Обреновића, на Шумадија сајму одржана је свечана пројекција филма „Што се боре мисли моје“ редитеља Милорада Милинковића. Овај филмски пројекат био је 10 година у разради и прати време непосредно пре и после атнетата на кнеза Михаила Обреновића на Кошутњаку 1868. Премијера је одржана у присуству ауторске екипе и глумаца, које предводи Драган Мићановић коме је у филму поверена улога кнеза Михаила. Публика је овацијама испратила актере кинемтографског остварења историјске тематике, а крагујевачкој премијери претходио је пријем у Градској управи

Поводом обележавања 30 година од смрти песникиње Десанке Максимовић, у част настанка и утицаја „ Крваве бајке“ Музеј „21.октобар“ и Спомен – парк Крагујевачки октобар приредили су изложбу „ Бајка о песми“ аутора Марка Терзића, вишег кустоса музеја. Јавност први пут види препис песме коју је Десанка Максимовић најпре скривала у сандуку од нациста, а касније и чувала за јавна читања поезије. Између осталог изложено је и писмо у којем је чак и Десанка морала да се брани од цензора.

У Народној библиотеци „ Вук Караџић“ преставњена је „ Сиротна књига“ Ивана Златковића који је објавила издавачка кућа „ Народно дело“. Писац Иван Златковић добитник је награде „ Данко Поповић“ за најбољи роман на српском језику.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *