Држава и град траже начин да помогну домаћинствима на подручју Крагујевца која су претрпела штету

Последице олујног невремена које је 5. и 13. јуна погодило територију града Крагујевца и могућности помоћи домаћинствима која су претрпела штету, биле су теме данашњег састанка са министром за јавна улагања Дарком Глишићем, који је са сарадницима посетио Крагујевац.

Олујно невреме 5. јуна највећу штету причинило је у селима Маслошево, Чумић и Јарушице, док је суперћелијска олуја 13. јуна највећу штету нанела у селима Драча, Дивостин, Прекопеча, делу Поскурица и Шљивовацу. Поред тога, причињена је штета у још много крагујевачких села.  

До сада је штету на пољопривредним усевима пријавило 346 домаћинстава.

Држава, ресорна министарства и локална самоуправа раде на изналажењу решења за помоћ домаћинствима која су претрпела штету.

На састанку је упућен апел пољопривредним домаћинствима да, услед нестабилних временских прилика, осигурају своје усеве.

Министарство пољопривреде покрива 70 посто трошкова осигурања, а остатак локална самоуправа, што осигурање чини практично бесплатним за домаћинства.

Ова мера има за циљ да се смање финансијски губици пољопривредника услед непредвидивих временских услова и да се обезбеди стабилност њихове производње.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *