Награђени најбољи учесници ликовног и литерарног конкурса

Традиционална манифестација “Доста су свету једне Шумарице”, посвећена ученицима стрељаним 21. октобра 1941. године у Крагујевцу, обухвата ликовни и литерарни конкурс за основце и средњошколце. 

На овогодишњи конкурс пристигло је више од хиљаду радова из 141 основне и 59 средњих школа. Ауторима најбољих радова додељене су награде и признања.  Као тема конкурса сваке године се узима стих или мисао неког од познатих књижевника.

Овогодишња тема је била “Верујете да је добро јаче од зла” из драме Изрешетане душе, познатог књижевника Венка Андоновског, која је и изведена на овогодишњем Великом школском часу.

На литерарни и ликовни конкурс пристигли су радови ученика основних и средњих школа, као и осам креативних радионица из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Специјални гости конкурса били су ђаци Центра за естетско васпитање деце “Моцарт” из Москве. У конкуренцији је било 310 литерарних и 695 ликовних радова.

Жири је и ове године имао тежак задатак. У мноштву приспелих радова требало је изабрати девет за нијансу бољих, који се издвајају својим ликовним квалитетом и оригиналношћу.

Додељено је укупно девет награда у три старосне категорије. У категорији од првог до четвртог разреда, најбољи је рад Соње Андрић, из основне школе “Михајло Петровић Алас” из Београда, у категорији од петог до осмог разреда, награда је припала Јани Марјановић из Центра за ликовно усавршавање “Целус” из Крагујевца, док је у категорији средњих школа Јован Недељковић из Алексиначке гимназије био најбољи.

Када је реч о најбољим литерарним радовима, награђени су се издвојили својим књижевним квалитетима и оригиналном и упечатљивом приступу теми.

Аутор најбољег литерарног рада, у категорији од првог до четвртог разреда, је Тара Веселиновић, из основне школе “Горња Варош” из Земуна, од петог до осмог разреда најбољи је био Ахмед Халилбашић из Прве основне школе из Живиница у Босни, а у категорији средњих школа Ивона Илић из Дванаесте београдске гимназије.

Манифестација је одржана под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Крагујевца.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *