Новине у остваривању права на превоз повлашћених категорија грађана

Градско веће на седници одржаној 7. децембра утврдило је предлог одлуке о остваривању права на превоз повлашћених категорија грађана и упутило одборницима Скупштине града на разматрање и одлучивање.

Право на превоз повлашћених категорија грађана уз поседовање персонализоване месечне односно годишње карте и неперсонализоване годишње карте моћи ће да остваре лица која имају пребивалиште на територији града Крагујевца, као и избегла и интерно расељена лица која припадају некој од повлашћених категорија обухваћених овом одлуком.

Одлуком је предвиђено да ће право на повлашћени превоз моћи да остваре незапослена лица која су на евиденцији Националне службе за запошљавање и пензионери до 65 година уз сопствено учешће од 50 посто, корисници права на новчану социјалну помоћ и њихови чланови домаћинства који су обухваћени решењем о признавању права под условом да ово право нису остварили по неком другом основу уз сопствено учешће од 30 посто, цивилни инвалиди рата и корисници права на породичну инвалиднину по основу палог борца уз сопствено учешће од 50 посто.

Право на превоз уз поседовање персонализоване годишње карте без накнаде моћи ће да остваре труднице, ратни војни и мирнодобски инвалиди, глува и наглува, слепа и слабовида лица, оболели од церебралне и дечије парализе и плегије, лица оболела од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, дијализирана, траснплантирана лица, хронични бубрежни болесници, лица са умереном, тешком и дубоком душевном заосталошћу, са поремећајем развоја, добровољни даваоци крви коју су крв дали 75 и више пута и лица са преко 65 година живота.

Право на превоз без накнаде са неограниченим временом трајања без возне исправе остварују деца до седам година и припадници комуналне полиције у унифроми.

Градско веће донело је и одлуку о расподели средстава на основу сталног конкурса из буџета града за финансирање и суфинасирање програма / пројеката удружења који су од јавног интереса за град.

Средства у износу од 945 000 динара одобрена су за реализацију седам пројеката међу којима су: Истраживање културних потреба и навика грађана Крагујевца, Промоција младих талената града Крагујевца и Уређење и промоција града кроз санацију етнографског музеја у Драчи.

Извор: kragujevac.rs

One thought on “Новине у остваривању права на превоз повлашћених категорија грађана”

  1. Само хоћу да се захвалим свима у редакцији који чувају и негују нашу ћирилицу на овом сајту. Хвала Вам што поштујете Устав Републике Србије и трудите се да будете део промена. Незимерно сам Вам захвалан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *