Позориште за децу одигра 170 представа годишње

Обележавање 20 година постојања луткарског фестивала „Златна искра“, три премијере, учешће на бројним међународним фестивалима на којима су освојили чак пет награда, најзначајнији су догађаји за ансамбл Позоришта за децу у 2018. години.

И у овој години их, кажу, очекује пуно посла и нових представа.

Историја луткарства у Крагујевцу почиње 1994. године, када је одржан Први међународни луткарски фестивал малих форми у тадашњем театру „Јоаким Вујић“.

Десет година касније, уз подршку локалне самоуправе, настаје Позориште за децу, подсећа директорка ове установе културе, Јелена Стојановић Патрногић.

Захваљујући квалитету представа, који је потврђен на престижним међународним фестивалима, кроз освојене награде, Позориште је већ током првих година постојања стекло велики углед како у земљи тако и у иностранству.

За њих је протекла година била врло успешна, између осталог и јер су први пут били учесници фестивала у Варшави и Кијеву.

Град Крагујевац, осим што подржава „ Златну искру“ и програме Позоришта за децу, у континуитету улаже у инфраструктуру ове установе културе.

До 2017. године Позориште за децу иамло је 32 премијере, углавном луткарских представа. Остало су драмске представе за децу предшколског и школског узраста.

Годишње се, у просеку, одигра око 170 представа којима присуствује укупно више од 40 хиљада посетилаца.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *