Предавање и изложба поводом Националног дана сећања на Холокауст

Поводом Националног дана сећања на Холокауст и страдање Срба, Јевреја и Рома у Другом светском рату, Удружење српско-израелског пријатељства „Ахава“ је, у Народној библиотеци „Вук Караџић“, организовало предавање на тему „Холокауст и страдање: Култура сећања“, а отворена је и тематска изложба „Јевреји у Крагујевцу-живот и Холокауст“.

Србима, Јеврејима и Ромима је у Другом светском рату заједничко страдање.

Тематска поставка у Библиотеци је физички конципирана у два дела.

У првом делу се говори о животу Јевреја од масовнијег доласка у Крагујевац у време Милоша Обреновића, па све до почетка трагичних догађаја из октобра 1941. године.

Страдање српског народа у Другом светском рату је стравично, јер су Срби, после Јевреја, други народ у Европи који је највише страдао.

Значајни су и Роми, популација која до последњих деценија није ни статистички била пријављена, јер нису постојали званични подаци колико је страдалих Рома у Другом светском рату.

Мастер историчарка Бојана Миленовић каже да је највише радила на прикупљању архивске и историјске грађе у Историјском архиву Шумадије и Спомен парку „Крагујевачки октобар“ о свакодневици Јевреја у Крагујевцу.

За изложбу каже да није класична, нити ретроспектива неких прошлих времена.

У фокусу предавања „Холокауст и страдање: Култура сећања“ била су два концентрациона логора Јасеновац – који је најтрагичнији догађај у савременој историји наше народа и логор Терезин у коме је страдало око 35 хиљада Јевреја, махом они који су се бавили уметношћу и културом.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *