Предлози решења за нови мурал на Ђуриној кући

Град Крагујевац, Галерија „Ђура Јакшић“ и Народна библиотека „Вук Караџић“, којој галерија организационо припада, у сарадњи са Филолошко уметничким факултетом Универзитета у Крагујевцу почели су пројекат израде мурала на фасади „Ђурине“ куће у Крагујевцу.

Изложба предложених решења студената, који су радили под менторством проф. Слободана Маринковића, отворена је у Галерији Ђуре Јакшића.

Предлози решења за нови мурал могу се видети до 6. марта, уједно и грађани могу да гласају у Галерији за неки од радова.

Коначна реч биће заједничка, односно публике и стручне комисије.

Студенти Одсека за Примењене и ликовне уметности на предметима Зидно сликарство и Мурал, Филолошко уметничког факултета у Крагујевцу кроз пројектни задатак, који је део наставног програма, предлогом мурала на Ђуриној кући допринеће бољој туристичкој афирмацији и видљивости здања.

Изложбом студенти одговарају на друштвене задатке.

Деветнаест студената ФИЛУМ-а сада има идеју како оплеменити зидну површину.

Задатак је био комплексан.

Студенти су видели Ђуру у дигиталним техникама, али и романтичним мотивима његових најлепших стихова.

Отварање изложбе идејних решења за осликавање мурала на фасади куће Ђуре Јакшића привукло је пажњу јавности, значајан број посетилаца, који су одмах и гласали.

До 6. марта то могу да учине и заинтересовани грађани.

Студенти ФИЛУМ-а су проактивни учесници културног живота у граду.

У Галерији Књажевско српског театра, изложба радова студената пратила је традиционално обележавање Дана најстаријег позоришта јужно од Саве и Дунава.

Сада излажу, предлажу мурал.

Својеврсне визуелне поруке на зиду – мурали, прате развој људског друштва још од самих почетака цивилизације.

У савременим муралима учитава се ликовни, социјални, политички израз.

Најактуелнији муралиста данас је енигматични сликар Бенгси.

Претходна заједничка сарадња Града Крагујевца и ФИЛУМА на муралима била је у осликавању Медицинске школе, Градске дворане Шумадија, Основне Школе “Светозар Марковић“.    

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *