Проблеми повратника из земаља ЕУ

У Србију већ пристижу грађани који су због прошлогодишњег најављеног исељавања из земаља Европске Уније у матичној држави наишли на бројне проблеме.

Нерешена основна статусна питања, препреке при остваривању основних права, тешко добијање личних докумената нашим држављанима – повратницима, из дана у дан умножавају проблеме.

Решавање њиховог правног статуса у друштву била је тема другог форума који је организовало Удружење грађана Стабло. Крагујевац је једн од првих градова који се припрема за што ефикаснији систем помоћи лицима која долазе са реадмисије.

Лица која су исељена из земаља Европске Уније зато што не поседују важећа документа и након повратка у Србију и Крагујевац поново наилазе на исте проблеме.

Повратници немају лична и друга неоходна документа па не могу да остваре бројна права, попут оних на здравствену, социјалну заштиту, право на образовање или запошљавање, као и на решавање имовинских питања.

Са циљем решавања ових проблема Удружење грађана „Стабло“ организовало је састанак са надлежним службама.

У Крагујевцу тренутно има 11 особа са реадмисије, а у наредном периоду се очекује да ће их бити много више.

Примена новог закона који дефинише статус лица са реадмисије требало би да донесе решење ових сложених проблема

Град Крагујевац и Удружење грађана Стабло труде се да помогну повратницима који се не сналазе најбоље у новим административним процедурама и надлежностима у својој старој земљи.

Други по реду форум у Америчком кутку око овог циља окупио је преставнике Градске и Полицијске управе, Центра за социјални рад и других служби, као и лица са рeадмисије која су могла да надлежнима поставе питања о свом будућем статусу.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *