Пролећна сетва у току

Пољопривредници у априлу увелико обављају радове на пролећној сетви. Топло време погодује усевима, као и воћним засадима.

Потпуна забрана кретања у току ванредног стања пољопривредницима ограничава време које могу да проведу на својим њивама, међутим потврда Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде омогућава продужено кретање током полицијксог часа.

Пољопривредна саветодавна стручна служба у Крагујевцу и даље пружа стручне савете.

Пољопривредници на територији Шумадије, након припреме земљишта, у априлу увелико раде на сетви кукуруза.

Усевима пшенице и воћњацима погодује топло време.

По препоруци Минстарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Пољопривредна саветодавна стручна служба, због опасности од ширења Корона вируса, савете пољопривредним произвођачима даје путем телефона.

Са метеоролошког аспекта, тренутне временске прилике су идеалне за радове на усевима.

Ванредно стање и полицијски час који је уведен у циљу заштите од ширења Корона вируса спречава пољопривреднике да као и сваке године буду на њивама преко целог дана и у вечерњим сатима.

Преко сајта Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде пољопривредници имају могућност да добију дозволу за кретање и у току потпуне забране кретања, како би све послове обавили на време.

Без обзира што је систем за добијање дозвола за кретање у време полицијског часа преоптерећен, до сада нико од пољопривредника није имао проблема, те су радове на њивама несметано обављали.

Свако ко је добио дозволу за кретање у обавези је да потврду носи са собом, напомињу у Пољопривредној саветодавној стручној служби Крагујевац.

Извештава новинар РТК Иван Ганић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *