Промењен временски период за утврђивање пореске основице

Закон о изменама и допунама Закона о порезима на имовину, који је ступио на снагу од 1. јануара ове године, донео је и неке новине.

Једна од новина је и да је и да је временски период за утврђивање пореске основице продужен са 9 на 12 месеци.

Законом о изменама и допунама Закона о порезима на имовину, код утвђивања просечне цене одговарајућих непокретности по зонама, проширује се период у коме се посматрају цене остварених промета одговорајућих непокретности.

За утврђивање пореске основице, временски период је продужен са 9 на 12 месеци и то у периоду од 1. октобра године која претходи текућој години, до 30. септембра текуће године.

Помоћни објекти су до сада опорезивани као куће зa становање. То је у пракси стварало велике проблеме јер је долазило до већег опорезивања, а помоћни објекти неретко су сврставани и у стамбене или пословне објекте.

Изменама закона помоћни објекти су препознати као посебна категорија, што би требало да створи услове да буду и реалније опорезовани. Гараже и гаражна места по новом закону зваће се гараже и помоћни објекти.

Евиденција пореза на пренос апсолутних права и пореза на наслеђе и поклон коју је води републичка управа прихода, од 1. јануара 2022. године прелази у надлежност локалне пореске администрације.

С тим у вези, локалне самоуправе преузеће од Пореске управе запослене који обављају послове утврђивања, наплате и контроле пореза на наслеђе и поклон и пореза на пренос апсолутних права, предмете, информациони систем и архиву, као и опрему и то у периоду од 1. новембра, до 31. децембра ове године.

Поступке које је Пореска управа започела, а који не буду окончани до дана преузимања предмета, окончаће јединице локалне самоуправе.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *