„Прва фрула Шумадије“ у Рачи окупила најбоље фрулаше

Манифестација “Прва фрула Шумадије“, пета по реду, одржана је на платоу испред рачанског културног центра.

Окупила је најбоље фрулаше Шумадијског краја који су се такмичили у четири категорије.

Организатори манифестације су локална туристичка организација и Културни центар “Радоје Домановић“, а покровитељ општина Рача.

У Рачи је одржан пети сабор фрулаша “Прва фрула Шумадије“. Титулу апсолутног победника освојио је млади Светозар Шутић из Београда, који је са сестром Јелисаветом победио и у категорији најбољи млади дует.

У изворној категорији победник је Лука Видаковић из Пријепоља, а у категорији млади фрулаши од 12 до 16 година титулу победника понео је Матеја Стевановић из Краљева.

Манифестација у Рачи ове године окупила је 23 фрулаша из неколико градова.

Такмичари су се надметали у шест категорија.

Сабор фрулаша као републичко такмичење има шест регионалних предтакмичења. Једно од тих је одржано у Рачи.

Циљ манифестације је очување српске традиције и културе. Сабору фрулаша у Рачи присуствовали су бројни гости.

Домаћин манифестације ове године била је Светлана Стојилковић, директор Музичке школе “Др Милоје Милојевић“ из Крагујевца, која је и отворила ову манифестацију.

Уметничко образовање из области српског традиционалног свирања и певања допринеће упознавању сопственог народа и његове музичке баштине као дела светске и европске културе. Зато и не чуди што је све више младих фрулаша.

Народна песма и свирка, у заједници са народном игром, кроз државни школски систем, образује и васпитава девојчице и дечаке учећи их духовним и моралним врлинама свога народа.

Победници сабора фрулаша у Рачи наступиће на државном такмичењу које ће бити одржано у Прислоници код Чачка, када се бира “Златна фрула Србије“.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.