Слобода информисања и злоупотреба медија

Професори крагујевачког Правног факултета Срђан Ђорђевић и Милан Палевић постигли су значајан успех за овдашњу високообразовну институцију, али и крагујевачку академску заједницу.

Њихов научни рад „Слобода информисања и злоупотреба медија у процесу глобализације“ убудуће је део литературе према којој ће студенти Високе школе за журналистику из Санкт Петербурга полагати испите.

Државни Универзитет у Санкт Петрбургу у националној библиотеци чува 6,9 милиона научних радова, док у електронском облику има преко 80 милиона радова.

Сада се међу њима налази и рад крагујевачких професора Правног факултета, Срђана Ђорђевића некадашњег судије Уставног суда, данашњег предавача предмета „Увод у право“ и Милана Палевића, ванредног професора „Међународног јавног права“ и члана српске делегације на Глобалном форуму о криминалитету у процесу глобализације при Уједињеним нацијама.

У свом раду, који је сада понуђен студентима међународног новинарства у Русији, баве се темом која је актуелна последње две деценије.

Како поштовати слободу изржавања и право на информисање, а не злоупотребити моћ коју медији све више стичу са напретком науке и технологије.

На глобалном нивоу, много је злоупотреба, свесних или несвесних. Аутори отварају нова питања, попут одговорности медијских посленика за последице које настају.

Технолошки развој медија, повећао је утицај, али довео до све бројнијих покушаја злоупотребе сукобљених политичких и војних елита.

Опасности од злоупотребе медија посебно нарастају у социјално осетљивим периодима попут политичких криза или ратова, наводе Ђорђевић и Палевић.

Отвара се питање како треба да се конзумент информација расутих и доступних у сваком часу односи према вестима и избегне подложност манипулацијама?

Речи су специфично неконвенционално оружје чију је легалност тешко одмерити словима закона. Ипак, то је једини пут да се врате поверење читалаца, слушалаца и гледалаца, а тиме и да медији обављају улогу какву у слободном друштву треба да имају – будног и бескомпомисног чувара демократских вредности и заштитника интереса, закључују у свом раду крагујевачки професори у научно истраживачком раду из којег ће се убудуће школовати новинари у Санкт Петербургу.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *