Снег заштитио усеве од мраза

Пшеници и другим озимим усевима погодује снежни покривач, јер ће лакше поднети мраз, тврди Добривоје Поповић, саветник за ратарство.

Према његовим речима, количине падавина су довољне да омогуће нормалан развој усева који су засађени.

Прве лепе дане треба искористити за припрему земљишта за пролећну сетву.

Са јесењом сетвом било је проблема, пре свега, због недостатка влаге у земљишту, тако да је ницање озимих усева доста каснило и како кажу стручњаци за ратарство, на неки начин је прекинуто ниским темптературама.

Пшеница покривена снегом лакше ће издржати мразеве под снежним покривачем.

Агроклиматски услови су били лоши, суша, немогућност обраде земљишта и припреме за сетву довели су до тога да је у Шумадији засејано свега 40 одсто површине стрним житом, а слично је и са крмним биљима.

Детаљније прогнозе о озимим усевима могу се дати тек када се снег отопи и када пшеница, уљана репица и јечам наставе са даљом вегетацијом.

Ова количина падавина је довољна да омогући нормалан развој усева који су засејани, а прве лепе дане треба искористити за припрему земљишта, за пролећну сетву.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *