„Споменица Старе цркве“ добитник Повеље за књигу године

У Народној библиотеци „Вук Караџић“, у оквиру програма „Дани крагујевачке књиге“, представљена је „Споменица Старе цркве у Крагујевцу од 1818. до 2018. године“, која је добитник Повеље за књигу године.

Штампање „Споменице Старе цркве“, помогли су град Крагујевац и Министарство културе и информисања.

„“Споменица Старе цркве у Крагујевцу од 1818. до 2018. године“, сведочи о цивилизацијском и културолошком моделу, не само Крагујевца и Шумадије, већ и читавог српског националног стваралаштва у периоду његовог формирања, између османско-балканског наслеђа и европских утицаја.

По речима протојереја Милића Марковића, Крагујевац је важно место јединствене српске државе. Он је, такође, подсетио на то да је 2018. година била посвећена обележавању два века од проглашења Крагујевца за прву престоницу модерне Србије.

Стара црква, двовековног постојања, сведок је многих страдања, али и уздизања, како града на Лепеници тако и читаве наше земље. Значајни догађаји забележени су управо на темељима храма Свете Тројице.

„Споменица Старе цркве“, остаће у аманет генерацијама које ће живети и после нас.

Ова књига, која бележи читаво једно време, значајна је, како за српски народ, тако и за читав свет, јер на овај начин чувамо традицију и сећање на на наше претке.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *