Тамна ноћ душе кнеза Рјепнина: Роман о Лондону Милоша Црњанског

Поводом јубилеја, 130 година од рођења Милоша Црњанског, једног од највећих класика српске књижевности, Народна библиотека „Вук Караџић” на месечном нивоу организује циклус предавања посвећених животу и делу овог писца.

Последње у низу одржала је проф. др Јасмина Ахметагић на тему „Тамна ноћ душе кнеза Рјепнина: Роман о Лондону Милоша Црњанског”.

У част једног од највећих писаца српске књижевности, Милоша Црњанског и обележавања 130 година од његовог рођења, новембарско предавање Јасмине Ахметагић, професорке, књижевне критичарке, теоретичарке и песникиње, посвећено је било Роману о Лондону.

Јасмина Ахметагић пратила је мотив суицида главног јунака овог романа, Рјепнина, који се указује још на првим страницама „Романа о Лондону”.

Она указује на неизбежну судбину Рјепнина, али и на промене унутар јунака.

Професорка Јасмина у предавању дотакла се аутобиографског слоја Милоша Црњанског који се јавља у „Роману и Лондону” као и у другим његовим романима.

Тамна ноћ душе морало је бити неко лично осећање пре него што је постало осећање кнеза Рјепнина, увезано у један тако величанствен роман, истиче Ахметагић.

Поред тумачења самоубиства главог јунака, предавање су пратили и мотиви лутања и страствовања писца, суматраизма, контекст шире литературе.

Поводом 130. годишњице од рођења Милоша Црњанског, наредно предавање у Народној библиотеци „Вук Караџић”, 14. децембра одржаће проф. др Мило Ломпар.

Извештава новинар РТК Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *