Традиционални српски обичаји за Божић

Према народној традицији, Божић се обележава уз бројне обичаје, наслеђене од предака, од давнина.

Иако је многе време искоренило, до данас се ипак поштује симболика рођења Исуса Христа у сваком дому који празнује Божић.

Истраживали смо како се данас обележава Божић у односу на раније године и колико се поштује трдацијија прославе Христовог рођења у нашој земљи.

Одговоре на та питања пронашлио смо у Народном музеју у Крагујевцу.

Својевремено, на Бадњи дан, рано ујутру домаћин куће са синовима ишао је у шуму и ударцем секире обарао храстово стабло.

Бадње дрво уносио је у кућу а на вратима су га дочекивали укућани бацајући орахе, пшеницу и кукуруз како би година која долази била родна.

Тако је било некада. Много тога данас није могуће обавити у складу са обичајима, па се приступило симболичном обележавању овог великог празника.

Етнолог Народног музеја, Наташа Николић наводи да се на ове празнике уводе и новитети који немају никаве везе са традицијом и обичајима а то је да се на аутомобиле ставља бадњак.

Ипак, до данас се одржала традиција уношења бадњака који се у складу са савременим начином живота купује у трговинама, пијаци и на улици.

Традиционално се меси чесница у коју се убаци новчић а ко га пронађе сматра се да ће целе године бити срећан и успешан.

Традиција породичног окупљања се одржала до данас. Уз богату трпезу, љубав и разумевање, мали поклони, спремни за укућане неизоставни су за сваки Божић.

Одржала се и традиција доласка првог госта, положајника.

Прослава најрадоснијег хришћанског празника има свевремену поруку која се вековима није променила.

Рођење Христово симбол је радости, мира, љубави, праштања и посвећености породици.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *