Традиционално богат програм Октобарских свечаности

Установа Спомен парк “Крагујевачки октобар” и ове године обележава годишњицу стрељања наших суграђана 19., 20. и 21. октобра традиционалним манифестацијама.

Октобарска сећања Спомен парка почела су свечаним затварањем изложбе “Јасеновац право на незаборав” у Музеју „21. октобар“.

По традицији, 21. октобра одржаће се централна манифестација Велики школски час, на платоу код Споменика стрељаним ђацима и професорима, на којој ће бити изведена драма “Изрешетане душе” Венка Андоновског.

У оквиру музичке манифестације „Октобру хододарје“ први концерт је заказан за 2. октобар у 20 сати, на Ђачком тргу испред Прве крагујевачке гимназије, где ће наступити “Нишка црквена певачка дружина – Бранко”, док ће се други одржати 7. октобра у исто време у Другој крагујевачкој гимназији, уз наступ Градског камерног оркестра “Шлезингер”.

Радионица антиратне карикатуре у оквиру манифестације “Доста су свету једне Шумарице” планирана је за 10. октобар, док ће Камерата Академика из Новог Сада наступити на трећем концерту ОКТОХ-а 14. октобра, од 20 сати, у Другој крагујевачког гимназији.

Документарне изложба “Плакат – визуелни скандал, одјек стварности и гласник пропаганде” биће отворена 19. октобра, када се очекује гостовање представника Историјског архива

Пожаревца, а дан касније, 20. октобра, у оквиру манифестације Бдење, предвиђена је промоција драме “Изрешетане душе” Венка Андоновског.

На четвртом концерту ОКТОХ-а, који је заказан за 20. октобар наступиће Акробалено стринг квартет, док ће се на петом уједно и завршном, 29. октобра у Свечаној сали Прве

Крагујевачке гимназије представити виолончелиста Немања Станковић и пијанисткиња Маја Михић.

Овогодишње Октобарске свечаности затвориће 2. Међународно бијенале уметности “Артија” у оквиру кога ће у неколико градских галерија бити представљени радови на папиру и од папира.

Ликовни и литерарни конкурс „Доста су свету једне Шумарице“ отворен је до 1. новембра, ове године на тему “Верујем да је добро јаче од зла”, писца Венка Андоновског.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *