У Крагујевцу од 18. новембра већи број екипа у Ковид амбуланти

Свакодневна гужва испред Амбуланте за фебрилна стања и респираторне инфекције условила је да Дом здравља повећа број запослених који раде у овој ковид амбуланти.

Тренутно је од седам ујутру до 20 часова увече ангажовано седам медицинских екипа које прегледају пацијенте у једној смени.

Тимове предводе лекари, ту су медицински техничари, ангажована је лабораторија, пулмолошка служба и радиологија како би се на што бржи начин дијагностиковао корона вирус.

У Дому здравља наводе да ће од 18. новембра са радом почети још три екипе по смени, како би пацијенти мање чекали, а прегледи били бржи. Планирана је и промена у организацији рада медицинара, као и издавање бројева за преглед.

Број прегледа у Амбуланти за фебрилна стања и респираторне инфекције свакодневно расте.

Од отварања амбуланте у 7 ујутру, за само два сата лекарску помоћ потражило је више од 170 пацијената.

Осим Крагујевчана на тестирање долазе и становници осталих општина у Шумадији, а лекари, у просеку, дневно прегледају од 460 до 480 људи од којих је трећина ковид позитивна.

Да пацијенти не би превише чекали и да би се прегледи брже обављали, од 18. новембра биће увећан број екипа, а доћи ће и до другачије организације, наглашавају у Дому здравља.

Крагујевачки Дом здравља је, од почетка епидемије организовао тимове који су ангажовани у респираторној амбуланти.

Пацијенти који се лече у осталим амбулантама Дома здравља требало би да одлазе код својих изабраних лекара само у хитним случајевима, јер је број медицинара који раде са нековид пацијентима смањен.

Симтоми корона вируса су промењени у односу на први пик заражавања. Лекари наводе да су пацијенти у првом маху имали повишену температуру и губитак чула мириса и укуса, а новозаражени у трећем пику пандемије Ковида 19 имају стомачне тегобе, бол у леђима и главобољу.

Лекари саветују да се пацијенти не лече самостално, да се код погоршања стања обавезно обрате лекару, али и да се строго придржавају превентивних мера заштите.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *