Уз помоћ швајцарске Владе мапиране бициклистичке и пешачке стазе у 12 општина

У оквиру пројекта, који финансира швајцарска Влада кроз програм “Подршка руралном и регионалном развоју” у Републици Србији, обављено је мапирање бициклистичких рута и пешачких стаза у 12 општина.

У првој фази реализације урађена је сигнализација шест бициклистичких и шест пешачких рута – по једна у општинама Крагујевац, Аранђеловац, Кнић, Рековац, Ћуприја и Параћин.

Пројекат вредан готово 150 хиљада швајцарских франака је спровела Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља са партенрима.

Шумадија важи за атрактивну туристичку дестинацију, која нуди активан одмор у природи.

У свету као и код нас све је популарнији тренд планинарења и бициклизма.

Интересовање домаћих и страних туриста за обилазак неоткривених делова природе, руралних пејзажа, шума, планина, пећина, традиције и културе један је од показатеља да Шумадија и Поморавље представљају најлепши део Централне Србије.

Крагујевац са више од 178 хиљада становника, представља урбани центар региона.

Бициклистичка стаза дуга око 40 километара води од Великог парка и Шумарица, преко Малих Пчелица до манастира Драча и Праведног Јова.

На изласку из Козујева почиње 5 километара дуга макадамска деоница, а након силаска у село Доње Грбице до Крагујевца и језера Шумарице, бициклисте дели још 310 метара.

Бициклисти овде могу уживати у оази нетакнуте природе која нуди осећај да је цивилизација километрима далеко.

Пешачка стаза од 20 километара која води од Букоровца и кањона Вољевице преко Бешњаје, означена је и мапирана са 30-ак табли које означавају деонице и служе као путоказ пешачима рекреативцима, али и професионалним планинарима.

Осим сигнализације, организовано је и крчење, чишћење и маркирање пешачких стаза, као и постављање одморишта уз ангажовање планинарских друштава и координатора локалних самоуправа.

Општина Кнић је преко пројекта који финансира Влада Швајцарске, а спроводи Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља са партнерима, добила новац за уређење пешачке стазе дуге око 27 километара, која води преко планине Котлевик и села Лесковац око Гружанског језера и бициклистичке кружне стазе дуге више од 44 километра.

У свакој општини постављено је по једно одмаралиште.

У оквиру пројекта, који финансира Швајцарска Влада кроз програм “Подршка руралном и регионалном развоју” урађен је и интерактивни веб портал са мапираним стазама и интегрисаном туристичком понудом региона

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *