Вода на Шумаричком језеру није за купање

Вода на градским базенима је безбедна за купање, док на језеру у Шумарицама не испуњава стандарде због повећаног броја бактеријe ешерихија коли, показују анализе које редовно ради Институт за јавно здравље Крагујевац.

Вода на свим јавним чесмама са изворском водом није за пиће, док је вода из градског водоводног система потпуно хемијски и бактериолошки исправна.

Током лета и купалишне сезоне многи грађани расхлађење траже на купалиштима.

Како би се избегли нежељени здравствени проблеми веома је важан квалитет воде за купање.

Институт за јавно здравље, на основу уговора са Спортским привредним друштвом Раднички које газдује градским купалиштима, редовно проверава квалитет воде.

Анализе су показале да је вода на градским базенима безбедна за купање што се не може рећи за воду на Шумаричком језеру.

Институт за јавно здравље прати квалитет воде на јавним чесмама што је посебно значајно током летњег периода.

Резултати испитивања микробиолошке и хигијенске исправности воде за пиће на јавним чесмама са изворском водом показали су да ниједан од анализираних узорака није исправан и безбедан за употребу.

Редовне анализе показују да је вода из водоводног система квалитетна и исправна за пиће. То важи и за јавне чесме које су прикључене на овај систем. Реч је о чесмама у Пешачкој зони, Великом парку, у насељима Мала Вага и Аеродром, као и код хотела Зеленгора.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.