Због чега је важно здраво старење?

Подршка инклузији старије популације, један је од циљева програма који у Србији, уз финансијску подршку Европске уније, реализују УНОПС, Популациони фонд Уједињених нација и Црвени крст.

Значај ове теме препознаје и локална самоуправа, која финансира рад Кутка за квалитетније старење, као места за дружење, едукацију и исказивање кретаивности старијих суграђана.

У оквиру програма подршке Европске уније социјалном становању и активној инклизији, у Крагујевцу је организована сесија о здравом старењу.

Констатовано је да позне године не би требало да буду препрека физичким и креативним активностима, неопходним за здраво старење, којима се побољшава квалитет живота старијих.

У циљу инклузије старије популације и превазилажења међугенерацијског јаза, Црвени крст је за мештане крагујевачких села обезбедио мобилне телефоне.

Осим што су научили да их користе за потребе комуницирања, старији су научили и да њима фотографишу.

Да би старили здраво, старији треба да буду укључени и живот локалне заједнице и прихваћени од стране друштва.

Због тога локална самоуправа интензивно ради на стварању окружења погодног за здраво старење.

Подршка инклузији старије популације део је програма који у Србији, уз финансијску подршку Европске уније,  реализују УНОПС, Популациони фонд Уједињених нација и Црвени крст.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *