Реци НЕ раду на црно

Процењује се да у Србији трећина радника ради на црно. Како би држава сузбила негативну статистику покренут је пројекат „Реци не раду на црно“ који је промовисан у Шумадијском управном округу.

Циљ је јачање капацитета инспектората за рад и подизање свести грађана о сивој економији.

Састанку у Крагујевцу су присуствовали представници Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања, Шумадијског управног округа као и представници послодаваца.

Тридесетједногодишња Андријана Савић из Крагујевца, стекла је непријатно искуство радећи на црно.

Послодавац поред мојих молби и захтева да ме пријави то није хтео. Када сам сазнала да сам у другом стању ја сам преузела случај у своје руке, обратила се инспекцији рада. Инспекторка је изашла на терен и затекла нас четири колегинице на црно. Тако да, желим да апелујем на све раднике који раде на црно и нису пријављени, да пријаве инспекцији нелегалан рад, јер ево ја сам сада пред порођајем и схватам колико сам погрешила са свим својим ћутањем. У ствари схватам на неки начин да сам подржавала таквог послодавца јер сам сада ускраћена и да ће ми породиљско бити можда пар хиљада а можда ни толико, наводи Андријана.

У поодмаклој трудноћи остала је без посла, примања и поучена својим горким искуством поручује да никако не треба прихватати послове из зоне сиве економије, као и да се не треба устручавати да се Инспекцији рада пријаве овакви примери.

У Србији скоро трећина радника ради на „црно“. Обавеза Министарства за рад борачка и социјална питања је да сузбије мрачну статистику и омогући сваком грађанину право на законит и достојанствен рад.

Са тим циљем покренут је пројекат, „Реци не раду на црно“. У Шумадијском округу представљен је јавности.

На подручју Крагујевца, у оквиру инфо пријава извршено је 318 надзора којим је обухваћено 1261 особа, од којих 244 радика на црно.

Током инспекцијских надзора радни однос заснован је за 193 радника, поднето је 60 захтева за покретање прекршајних поступака, донето 99 решења, утврђено 7 нерегистрованих субјеката.

Како би се отклониле и пријавиле неправилности у раду, омогућен је бесплатан инфо позив, на број 0800/300-307, и на тај начин се пријаве повређена права запослених и послодавца који не послују у легалним токовима.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Реци НЕ раду на црно”

  1. Ja sam radila u Gradskoj upravi Grada Kragujevca na crno 11 meseci, i to ne samo ja nego skoro nas 20 tada, tacnije 2012 godine, svi su to znali pa nista…Tako da ako se to tu(u drzavnoj firmi)tako radi zasto ne bi i kod privatnika,tuzno…sad mi je zao sto to tada nisam prijavila…ali kasno…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *