Годфри одржао предавање студентима на Правном факултету

Савез студената Правног факултета у Крагујевцу, у сарадњи са амбасадом Сједињених Америчких Држава организовао је предавање амбасадора Ентонија Годфрија за студенте.

Предавању су присуствовали ректор крагујевачког Универзитета, проф. др Ненад Филиповић, професори, декани Правног и Економског факултета.

После предавања, студенти су имали прилику да поставе питања и чују одговоре од амбасадора Годфрија.

Будуће академце највише је занимао став америчког амбасадора о ситуацији у Црној Гори и на Косову.

Две државе, односно два народа, Србије и Сједињених Америчких Држава сарадњом и пријатељским односима могу да се похвале, јер датирају од пре више од сто година.

Тим речима је Ентони Годфри почео своје обраћање студентима Правног факултета.

У излагању подсетио је на заједништво које је повезивало две државе у периоду између два светска рата, подршку коју су српски научници у Америци заједно са том владом пружали свом народу у матици.

Сједињене Америчке Државе и данас памте и неизмерно су захвалне Србији због спасавања америчких пилота у Другом светском рату.

Годфри је рекао да је добра сарадња и пријатељство две земље једино замрачено 1999. и да разуме осећања грађана Србије због свих догађаја из те године.

Последњих двадесет година Србија и Сједињене Америчке Државе обновиле су сарадњу, а Америка је своју подршку Србији исказала обезбеђивањем инвестиција које су премашиле четири милијарде долара.

Данас Вашингтон Србију види као политичког и економског лидера и кључног фактора стабилности и мира на Балкану.

Годфри је истакао да су најбољи примери превазилажења проблема у послератним односима – Немачка и Француска.

На две европске земље које су неколико пута ратовале, а од средине 20. века одлични партнери на пољу економије и политике, требало би да се угледају све, нарочито земље на Балкану.

Студенте Универзитета у Крагујевцу највише је занимао став амбасадора Сједињених Америчких Држава, Ентонија Годфрија о актуелној ситуацији у Црној Гори и на Косову.

За ситуацију у Црној Гори истакао је да се са много пажње прати ситуација на терену, али да је пажљив дијалог обе стране неопходан и једини могући начин проналажења решења.

Коментаришући стање на Косову, Годфри је оценио да су разговори, нормализација односа, наставак дијалога и проналажење најбољих и прихватљивих модела решења једини могући излаз из сложених ситуација.

Америка је ту да помогне, као што је председник Доналд Трамп помогао да се настави дијалог, али најважније одлуке су на људима са Балкана, поручио је Ентони Годфри студентима на Правном факултету.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *