Интензивна сарадња “Абрашевића” и Друштва гуслара “Кaрађорђе”

Центар за неговање традиционалне културе “Абрашевић” упутио је позив Друштву гуслара “Карађорђе” да у наредном периоду интезивирају сарадњу.

Представници Друштва гуслара “Крађорђе”,  потписивањем Уговора о сарадњи, званично започети низ заједничких концерата, како би се певање уз гусле сачувало као део националне културне баштине.

Друштво гуслара “Карађорђе”, које има традицију дугу неколико деценија, чува успомену на претке који су певали уз гусле и преноси је са генерације на генерацију.

Певање уз гусле, као нематрејално културно добро код Срба, заштитио је УНЕСКО.

Гуслари су вековима  значајне делове српске историје чували уз казивање стихова и овај древни инструмент.

Позив за сарадњу са Центром за неговање традиционалне културе “Абрашевић”, гуслари друштва “Карађорђе” оцењују као веома значајан.

Народ који не баштини сопствено културно наслеђе губи свој  идентитет, сматрају у Друштву гуслара “Карађорђе”.

Гуслари наводе да су ранијих година често организовали концерте и програме када су  њихови гости били млади из “Абрашевића”.

Сусрет и званична сарадња, коју ће и формално склопити са Центром за неговање традиционалне културе “Абрашевић”, отвориће ново поглавље у њиховом односу. 

Центар за неговање традиционалне културе “Абрашевић” је током пандемије корона вируса организовао низ програма у дигиталном формату.

Сусрет са гусларима  и потписивање Уговора о сарадњи,  када ће бити одржана и дискусија о певању уз гусле и наступ три гуслара друштва “Карађорђе” биће одржан сутра у “Абрашевићу”, уз примену свих епидемиолошких мера, против корона вируса.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *