Кампања „Не пали стрњику!“ за искорењивање штетне навике

Министарство заштите животне средине и Ловачки савез Србије уз подршку УНДП-а спроводи образовну кампању „Не пали стрњику!“ намењену пољопривредницима, како би искоренили навику којом се неповратно уништавају и угрожавају животи људи, дивљачи, имовина и биљни свет. Кампања се спроводи широм Србије.

Прошлог октобра управо су неконтролисани пожари на отвореном поред ауто пута изазвали ланчани судар у којима је страдало неколико људи.

Само пар дана после несреће поново је запаљена стњика поред ауто пута била узрок саобраћајне несреће у којој је млад живот прекинут.

Представници Ловачког савеза Србије на терену покушавају да укажу пољопривредницима колико је опасна и штетна навика паљења остатака иза летине.

Кориснике ловишта највише брину последице оштећеног биљног и животињског света после пожара на њивама.

Прецизни подаци колико је дивљачи страдало не постоје, али је сигурно да је подмладак животињских врста нестао, као и да 20 центиметра испод површине земљишта сви организми страдају.

Радионице су почеле у Ечкој која броји преко 600 хектара уништених површина. Министраство за заштиту животне средине и Ловачки савез заједнички спроводе кампању.

Кампања ће обухватити и представљање едукативних филмова на ову тему, а најављена је иницијатива за измену, односно пооштравање новчаних казни за пољопривреднике који паљењем стрњике игноришу апеле и упозорења о угрожавању безбедности саобраћаја, имовине и уништавању биљног света и дивљачи.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *