Медицинари хероји у ванредном стању

Готово у свим временским раздобљима у свим друштвеним уређењима кроз векове уназад па и данас медицинска професија је једна од најцењенијих.

Људи који живе на свим меридијанима света одвајкада су поштовали медицинаре.

Хероји нашег времена су сви медицински радници које из вечери у вече аплаузом поздравља цела Србија.

Они су дали немерљив допринос у борби нације са Ковидом 19.

Епидемиолози Института за јавно здравље још пре увођења ванредног стања на својим радним местима даноноћмо су радили на припреми како би на најбољи начин дочекали корона вирус.

Од увођења ванредног запослени Института за јавно здравље стално су на услузи грађанима и колегамакоји раде у неколико медицинских установа.

Једна од хероина међу здравственим радницима је епидемиолог Института за јавно здравље докторка Ружица Атанасковић.

Од како се корона вирус појавио у Вухану у Народној Репулици Кини цео свет у страху је чекао је развој инфекције и долазак епидемије.

Епидемиолози који раде у Институту за јавно здравље још почетком фебруара схатили су шта значи вртоглава брзина развоја инфекције корона вируса који је захватио планету.

Долазак короне био је неминован и у нашој земљи па су се лекари и сви здравствени радници веома безо организовали како би на најбољи начин испунили бројне задатке које је диктирала епидемија.

Организовали су рад у две смене.

Телефон Института за јавно здравље био је отворен за грађане који су долазили из иностранства и оне који су сумњали да су заражени.

Запослени у овој установи само у току једног дана имали су и до 700 позива грађана.

Даноноћно су дежурали.

Једна од њих је епидемиолог Ружица Атанасковић која је од почетка епидемије Ковида 19 предано радила.

Осим разговора са грађанима, епидемиолози су одлазили и у Ковид амбуланте, и клинике где су спас од короне тражили пацијенти који сузаражени као и они који су имали тешку клиничку слику.

У Служби епидемиологије Института за јавно здаравље ради двадесеторо запослених.

Дежурају поред телефона разговарају са грађанима.

Сарађују са колегама у свим медицинским установама.

Професионални, одговорни и ревносни у обављању својих радних задатака често остају на својим радним местима током целог дана, понекад до дубоко у ноћ.

За њих радно време током ванредног стања не постоји.

На питање како се осећају као хероји данашњице, како су их прозвали грађани Србије, готово сви стидљиво наводе да су посао обављали на најбољи начин и да су не штедећи своје животе часно носили беле мантиле испуњавајући Хипократову заклетву.

Грађани Србије су препознали немерљиву улогу здравствених радника током трајања ванредног стања.

На терасама и балконима сваке вечери у 20 часова у насељима широм земље у време полицијског часа када су грађани у својим кућама, одзвања громогласан аплауз намењен медицинарима.

Неуморни у послу, многи од њих данима нису напуштали своја радна места и нису били са својим са својим породицама.

Аплауз грађана је израз најдубљег поштовања који медицинари у току трајања ванредног стања заиста заслужују.

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *