Обновљена жетва на пољима Центра за стрна жита

Запослени Центра за стрна жита поново су на огледним пољима. На прцели недалеко од зграде ове високо научне установе обављена је жетва на њиви на којој је била посејана пшеница сорте супер елита.

У Центру за стрна жита остало свега 29 радника. После вишегодишњих превирања и тешког положаја запослених, који годинама нису примали личне доходтке захваљујући помоћи града, поново обављају свој посао.

Пожњевено жито сортимента супер елита биће у слободној продаји након четири године.

На парцели која се налази у непосредној близини управне зграде данас су пали први снопови сорте пшенице супер елита која је пожњевена како кажу стручњаци у последњем тренутку.

Иако је према пољопривредном календару право време за жетву пшенице, честе обилне падавине онемогућавају полљопривреднике да обаве овај посао.

Запослени Центра за стрна жита су на огледним парцелама и како кажу користе сваки сунчани дан како би обавили жетву засејаних сортамената пшенице али и обишли своје огледне парцеле.

Неуобичајена временска прогноза у ово доба године са падом температуре и обилном кишом условила је погоршање квалитета хлебног зрна, јер пшеница у време жетве мора да буде сува како би се жито квалитетно складиштило.

Запослени Центра за стрна жита после дугогодишње борбе за опстанак ове установе чије је гашење заустављено захваљујући локалној самоуправи поново обављају своју основну делатност.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *