У Крагујевцу обавезна примена мера за сузбијање заразне болести Ковид 19

Уредбом Владе Републике Србије, мере за сузбијање заразне болести Ковид 19 у Крагујевцу, које је предложио Институт за јавно здравље,  постају обавеза, рекао је градоначелник Крагујевца Радомир Николић на заједничкој седници Кризног штаба и Штаба за ванредне ситуације.

То значи да је у Крагујевцу забрањено окупљање у затвореном и отвореном простору више од 5 особа, уколико није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите.

У јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до 5 особа, уз одговарајуће мере личне заштите.

У свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитне маске и поштовање физичке дистанце од 2 метра.

Забрањено је организовање свечаности, спортских и забавних манифестација.

Ограничено је и радно време угоститељских објеката од 7 до 20 часова.

Мере подразумевају и прилагођавање рада угоститељских објеката тако, да за једним столом не могу седети више од две особе, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или особе која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова.

Уредба подразумева и пуну примену свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања.

У основним и средњим школама и високошколским установама треба одложити окупљања, а пријемне и друге испите организовати уз примену свих мера личне заштите, физичку дистанцу од два метра, обавезно ношење маске и/или визира и рукавица.

У јавном превозу обавезно је ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила.

Уредбом се забрањује коришћење отворених и затворених базена, спа и велнес центара.

Обавезно је спровођење мера заштите у верским објектима и приликом организовања верских обреда, као и спровођење мера заштите у козметичким, фризерским и салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама.

Обавезна је честа дезинфекција свих јавних објеката, заједничких просторија у стамбеним зградама минимум једном дневно, док је градском комуналном предузећу наложено што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава.

Припремила новинарка РТК Нина Бајић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *