Представљене две књиге Зарије Д. Вукићевића

У Народној библиотеци „Вук Караџић“ данас је одржана промоција књига „На двору Карађорђевића“ и „Приповетке 1“ професора, библиотекара, књижевника, преводиоца и дипломате Зарије Д. Вукићевића.

Промоција је део пројекта под називом „Можда ће се једном видети колико сам волео своју земљу и свој народ“, аутора Гордане Вучковић, Јасмине Марковић и Мирка Демића.

Пројекат је финансијски подржало Министарство културе.

Зарија Д. Вукићевић  је можда  једини Крагујевчанин који се у 20. веку школовао на Кембриџу.

Богатог животног и професионалног искуства, ношен од Ваљева, Крагујевца, Француске и Енглеске, пером испраћа најважније догађаје између два светска рата.

Књига „На двору Карађорђевића“ настаје у периоду његовог боравка у Београду, када је радио као начелник канцеларије на двору Карађорђевића.

Вукићевић је у Крагујевцу водио веома богат и активан стваралачки живот.

Био је члан многих удружења и друштава у области културе, а чак и председник Фудбалског и спортског клуба „Шумадија“.

Један је од оснивача Академског позоришта у Крагујевцу, у коме се опробао као глумац, редитељ и управник.

Своје рукописе Зарија Д. Вукићевић је за живота педантно средио наслућујући да ће доћи време за њихово штампање.

Још једном промоцијом публикација у низу запослени у Народној библиотеци „Вук Караџић“ се одужују Зарији Д. Вукићевићу и враћају  га на место у културној историји  града, које му и припада.

Извештава новинар РТК Милица Раденковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *