У акцији Црвеног крста прикупљено 35 јединица крви

Велика акција добровољног давалаштва крви организована је у хотелу Зеленгора и просторијама Градске организације Црвеног крста.

Крагујевчани су током свих акција добровољног давалаштва увек били ревносни а наш град препознатљив је као најхуманија средина у Србији.

Акцији су се одазвали углавном млади Крагујевчани, а неки од њих учествовали више од десет пута.

У Великој акцији прикупљено је више од 35 јединица крви.

На улазу у хотел Зеленгора, добровољне даваоце сачекали су волонтери и запослени Завода за трансфузију крви који су путем електронског даљинског топломера проверавали да ли имају температуру.

Давању крви претходило је попуњавање формулара али и обавезно утврђивање општег здравственог стања.

Акција добровољног давалаштва крви има немерљив значај у попуњавању банке крви Клиничког центра Крагујевац јер се залихе врло брзо троше па је неопходно да се стално допуњују.

Хуманисти који дају драгоцену течност наводе да је мотив увек исти а то је помоћ људима којима је потребна крв.

Због увођења ванредног стања Завод за трансфузију крви ради на новој локацији у простору хотела Зелегора.

Имајући у виду да се предходне недеље само током једног преподнева окупило више од 35 грађана који су дошли да дају крв почетком ове недеље добровољно давалаштво организовано је поред хотела Зеленгора и у “Дуги” Црвеног крста како би се избегла гужва а на једном простору било што мање људи.

Студенткиње Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу сваког радног дана су са грађанима који се одазивају акцијама добровољног давалаштва.

Грађани који желе да дају крв сваког радног дана у термину од 8 до 13 часова могу да дођу у хотел Зеленгора и дају драгоцену течност.

Банка крви се свакодневно празни а како би било довољно залиха крви апелује се на хумане грађане да се одазову организованим акцијама али и да донирају крв сваког радног дана од 8 до 13 часова кад год су у могућности. Позив важи за даваоце свих крвних група.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *