“…За моје срце, за твоје срце, за сва наша срца”

Централна манифестација којом је обележен Светски дан срца организована је данас у Пешачкој зони.

Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом “Обећавам да… за моје срце, за твоје срце, за сва наша срца”, у циљу скретања пажње јавности на значај здравих стилова живота.

Овогодишњи програм обележавања Светског дана срца има за циљ да подигне ниво свести становиштва о томе да се оболевање и умирање од болести срца може спречити увођењем здравих стилова живота.

Светска федерација за срце упозорава да најмање 80 одсто превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика, а то су пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност.

Подаци говоре да се повећава број смртних исхода код људи који су млађи од 50 година.

Поводом светског дана срца у Пешачкој зони, али и на више пунктова у граду организовано је мерење крвног притиска, шећера у крви и телесне тежине.

Пролазницима су дељени и флајери са корисним информацијама о очувању здравља.

Превентивне прегледе обављали су лекари Института за јавно здравље Крагујевац, Дома здравља и Удружења за борбу против шећерне болести.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *